هیدروسونوگرافی

به منظور بررسی سیستم تولید مثل و اورگان های درون لگن بانوان ، روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آن ها هیدروسونوگرافی است. این روش به صورت واژینال بوده و پس از اینکه سرم سالین از طریق دهانه رحم وارد شد ، حفره رحم و ضایعات اندومتر قابل مشاهده می شود. این روش به صورت سرپایی در مطب بوده و طی آن بیمار دردی را تجربه نمی کند. همچنین کم هزینه تر ، سریعتر و آسان تر از سایر روش ها می باشد.

در واقع انجام هیدروسونوگرافی به متخصص زنان این امکان را می دهد که پیش از به کارگیری روش های تهاجمی تر همچون هیستروسکوپی و کورتاژ ، به تشخیص بیماری بپردازد. دقت این کار بالاتر از سونوگرافی واژینال و به اندازه هیستروسکوپی می باشد.

 

هیدروسونوگرافی

کاربرد هیدروسونوگرافی

  • تشخیص خون ریزی های غیر طبیعی که قبل یا بعد از یائسگی یا در سنین باروری اتفاق می افتند.
  • قبل از انجام بیوپسی و نمونه برداری از ضایعاتی همچون فیبروم ، پولیپ و ناهنجاری های رحم ، به منظور تعیین محل ضایعه از این روش استفاده می شود.
  • از این روش جهت بررسی موارد مربوط به نازایی یا سقط مکرر و چسبندگی های داخل رحم استفاده می شود.
  • تشخیص تغییرات اندومتر در مصرف کنندگان تاموکسیفن
  • به منظور تشخیص باز بودن لوله ها نیز استفاده می شود. در واقع با وارد شدن سرم به رحم ، در صورت باز بودن لوله ها ، وارد محوطه لگن شده و نشانه باز بودن حداقل یکی از لوله ها می باشد.

در چه شرایطی انجام هیدروسونوگرافی امکان پذیر است ؟

برای انجام این روش لازم است خونریزی قاعدگی به اتمام رسیده باشد یا نیمه اول سیکل و روز دهم صورت گیرد. بهتر است پیش از شروع از شیاف دیکلوفناک استفاده شود.

در این روش احتمال بروز عفونت بسیار کم است و استفاده از آنتی بیوتیک ضرورتی ندارد. البته این مورد در افرادی که از سابقه عفونت لگن و زایمان های متعدد برخودارند صدق نمی کند.

تفسیر نتایج هیدروسونوگرافی

در برخی شرایط ممکن است لخته خون ، موکوس و ترشحات رحم به صورت ضایعه دیده شوند. این در حالیست که چنانچه هیدروسونوگرافی توسط پزشک ماهر و با تجربه صورت گیرد ، امکان آن بسیار کمتر می باشد.​

سونوگرافی چیست؟

سونوگرافی یکی از روش های تصویر برداری بسیار بی خطر است که با استفاده از امواج صوتی تصاویر داخل بدن را نشان می دهد. این دستگاه در موارد مختلفی نظیر تشخیص مشکلات کبد ، قلب ، کلیه یا شکم و در شرایطی همچون بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع با انجام سونوگرافی در زمان بارداری متخصص زنان در جنوب تهران می تواند از وضعیت رشد و سلامت جنین باخبر شود.

سونوگرافی بارداری

به طور کلی در دوران 9 ماهه بارداری غالبا انجام سونوگرافی سه الی چهار بار لازم است تا وضعیت سلامت مادر و جنین مورد بررسی قرار گیرد. اما به طور کلی سونوگرافی دوران بارداری به دو دسته تقسیم می شوند :

سونوگرافی معمولی که انجام آن برای کلیه بانوان باردار ضرورت دارد.

و سونوگرافی تشخیصی و تکمیلی که بنا به دستور پزشک متخصص زنان انجام می شود.

 

هیدروسونوگرافی
سونوگرافی معمولی

به منظور کنترل و تشخیص روند بارداری ، رشد جنین و غربالگری نقص های مادرزادی جنین ، انجام چند بار سونوگرافی ضرورت دارد. سونوگرافی های معمولی می توانند شامل موارد زیر شوند :

  1. تشخیص ساک حاملگی : اولین سونوگرافی در طول 9 ماه حاملگی ، به منظور تشخیص ساک حاملگی انجام می شود. همچنین برای تشخیص حاملگی خارج از رحم و حاملگی مولار نیز انجام این کار ضرورت دارد. این نوع سونوگرافی برای بررسی وضعیت شکل گیری ساک حاملگی ، جنین و وجود ضربان قلب جنین مورد استفاده قرار می گیرد.
  2. سونوگرافی nt : این سونوگرافی بین هفته 11 تا 13 بارداری انجام می شود و بخشی از غربالگری های سه ماهه اول حاملگی است. در سونوگرافی nt اندازه و ضخامت مایع پشت گردن جنین مورد بررسی قرار می گیرد. احتمال وجود اختلالات کروموزومی همچون سندروم داون و تریزومی 18 در این سونوگرافی تشخیص داده خواهد شد.
  3. سونوگرافی آنومالی : در سه ماه دوم حاملگی یعنی بین هفته شانزده تا هجدهم ، این سونوگرافی انجام می شود. در این مرحله جنین از لحاظ نقص ساختاری و مشکلات رشد مورد بررسی قرار می گیرد. در واقع متخصص سونوگرافی احتمال بروز هر گونه مشکل در قلب ، شکم ، ستون فقرات ، صورت و سایر اعضای بدن را بررسی خواهد کرد. وضعیت جفت و محل قرار گیری آن و همچنین بند ناف جنین نیز با انجام سونوگرافی آنومالی بررسی شده و می توان جنسیت جنین را مشخص کرد.

آخرین سونوگرافی

پس از هفته 28 آخرین سونوگرافی صورت می گیرد. در این سونوگرافی رشد و وزن جنین بررسی شده و طول استخوان های دور سر ، ران و دور شکم وی تخمین زده خواهد شد.

پاسخ

14 − هشت =

Call Now Buttonتماس با دکتر